Екскурсії по Житомирщині

Проводимо індивідуальні екскурсії по Житомиру – древнє місто, відоме з часів Київської Русі. Житомир, як і інші туристичні міста, також може похвалитися історичними та культурними об’єктами. Серед визначних пам’яток відзначають старий краєзнавчий музей, Преображенський собор, Ремісничий двір, де зібрані рідкісні екземпляри інструментів. Крім того, пропонуємо на вибір екскурсії Житомирщиною у Радомишль, Бердичів, Коростишів, Новоград-Волинський, Коростень та ін.


КАРТА ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Житомирская область карта


ТУРИСТИЧНІ МІСТА ЖИТОМИРЩИНИ


м.Житомир – обласне місто, розташоване на річці Тетерів (140 км від Києва), та одне з найстаріших міст (дата заснування 884г). Перша згадка зустрічається у 1321р. під назвою Житомель. Тут народилися академік С.Корольов, письменник Хаїм-Нахман Бялік, піаніст С.Ріхтер та ін. Візитна картка міста – Преображенський собор у візантійському стилі (1874р). Висота його веж сягає 50м. У Житомирі є будинок-музей конструктора С.Корольова, де збереглися його особисті речі. Поруч знаходиться музей «Космос», присвячений космонавтиці. Окрім пам’яток архітектури є ще незвичайний музей старовинного інструменту «Ремісний двір», аналогів якому на сьогодні в Україні немає. У ньому зібрано рідкісні екземпляри інструментів різних ремесел свого часу. Улюбленим місцем для городян є центральний парк. Звідки відкривається чудовий краєвид на мальовничий каньйон у гранітних скелях. Одна із скель під назвою «Голова Чацького» – геологічна пам’ятка державного значення.

м.Коростишів – мальовниче містечко на гранітах у Житомирській області (108 км від Києва). Перша згадка про поселення зустрічається у 1499р., коли литовський князь Ягеллон подарував його боярину Кшиштофу Кміту. У 1850-х у місті почали добувати граніт, а на початку XIXст. на території стала розвиватися промисловість – було побудовано перший області кам’яний міст. Також були водяні млини, сукняні фабрики, лісопильні, пивоварний, шкіряний та скляний заводи. Коростишів і сьогодні є одним із центрів гранітно-добувної промисловості. Внаслідок видобутку граніту утворився так званий Коростишівський кар’єр, який манить до себе поціновувачів мальовничих місць та скелелазів. Покриті соснами скелясті береги та прозоре озеро бірюзового кольору надають кар’єру дивовижного краєвиду, що нагадує Карелію. Висота скель досягає до 10 м, глибина озера – до 20 м. У місті збереглися костел Різдва Пресвятої Діви Марії (XVIII ст.) у стилі бароко, будівлі садиби графа Олізарова (XIX ст.), лютеранська кірха (XIX ст.).

м.Радомишль – місто у Житомирській області (190 км від Києва). Інтерес до цього містечка виник у туристів нещодавно, коли у 2011р. було відкрито приватний музейний комплекс «Замок Радомисль» (засновник – український лікар та доктор медицини Ольга Богомолець). Головною спорудою комплексу є замок – це старовинний млин, збудований у 1902р. та відреставрована із відтворенням інтер’єру XVII—XIX ст. Тут ви можете побачити Трапезну, Обрядову залу, Концертний зал. «Замок Радомисль» включає єдиний у Європі Музей української домашньої ікони, в основу якого увійшла особиста колекція ікон О.Богомолець (понад 5 тис. образів). Серед них відзначають унікальну старовинну кам’яну ікону Св.Микола Чудотворця (XV–XVIст.). У музеї відроджені стародавні технології виготовлення паперу, які застосовували православні ченці ще 400 років тому. Ви можете відвідати майстер-клас та виготовити вручну аркуш паперу. Крім того, до комплексу входить ландшафтний парк з водоспадами, рідкісними рослинами, а територія прикрашена старовинними скульптурами XVII-XIXст. Ландшафтний парк складається з кількох острівців, з’єднаних містками. Тут можна покататися на старовинних човнах річкою Міка. У музеї проводяться виставки, концерти, екскурсії. Є бутік-готель із номерами, оформленими в середньовічному стилі та з унікальними предметами старовини.

За 35 км від Радомишля є затишне містечко Малин, де знаходиться пам’ятник відомому мандрівнику М. Міклухо-Маклаю. Свого часу тут був родовий маєток, куди неодноразово приїжджав учений відвідати свою матір. На території Малинського лісотехнічного коледжу (входить до складу ландшафтного заказника Гамарня) відкритий музей на честь Міклухо-Маклая. З 1996р. у Малині діє фабрика, яка друкує українську гривню. Це одне з найбільших підприємств у Європі та єдине у країні з виробництва банкнотного паперу. У 2011р. фабрика відзначила своє 140-річчя.

м.Бердичів – місто в Житомирській області (200 км від Києва), історія якого бере початок з 1320р. Бердичів – місто соборів, церков та костелів. Головні храми – Микільський собор (1908р) та костел Св.Варвари – (1826р). Саме в цьому костелі 1850р. вінчався французький письменник Оноре де Бальзак із графинею Ганською, про що підтверджує меморіальна дошка на будівлі. Найзначнішим і старовинним об’єктом Бердичева вважається монастир-фортеця ордена Босих Кармелітів. Величний архітектурний комплекс із оборонними стінами, вежами та костелом було закладено у XVIв. як замок Тишкевичів. У 1630р. Я.Тишкевич подарував замок католицькому ордену Босих Кармелітів, після чого замок реконструювали. Центральна будівля монастиря – Маріїнський костел у стилі бароко з дивовижним декором та багатим інтер’єром. В одній із будівель монастиря знаходиться історичний музей Бердичева, проводяться виставки, концерти фольклорної музики.

м.Коростень – одне з найдавніших міст, розташоване на річці Уж Житомирської області (164 км від Києва). Перші згадки про місто як центр слов’янського племені древлян зустрічаються в «Повісті временних літ» (945г.) і називався він тоді Іскоростень («з кори-стіни»). Головний туристичний об’єкт Коростеня – центральний парк ім. Островського. На території парку розташовані так звані Ольжини купальні, які є розсипом валунів посеред річки Уж. За переказами тут любила купатися княгиня Ольга. Парк прикрашений скульптурами, пам’ятниками, альтанками та містками, на території проходять міські свята, фотосесії для молодят.

Не менш цікавий для туристів колишній секретний об’єкт – підземний військовий пункт, який називається «бункер Сталіна», зведений у печерах гранітної скелі в середині 1930-х. Сьогодні це музейний комплекс «Скеля», в якому відкрито один із трьох рівнів військового пункту. У Коростені відбувається фестиваль «Дерун Fest», який проводиться щорічно другої суботи вересня. Цього дня можна скуштувати національну картопляну страву – деруни, відвідати майстер-класи та конкурси.

м.Новоград-Волинський – місто у Житомирській області (230 км від Києва). Вперше згадується у 1256р. як Звягель. У 1648-1649рр. був центром Звягельського козацького полку. У 1795р. перейменований на Новоград-Волинський. Саме тут у 1871р. народилася українська поетеса Леся Українка. Сьогодні у будинку, де вона народилася, відкрито літературно-меморіальний музей. У 1999р. було засновано музей сім’ї Косачів (батьки Л.Українки), присвячений відомим громадським діячам Петру Косачу та Ользі Драгомановій-Косач. Пам’ятки міста – садиба Мезенцевих (XIX ст.), Свято-Троїцький кафедральний собор, Спасо-Преображенська церква. Збереглися залишки укріплень, закладених у 1507р. за князя Острозького. У 5-ти км від центру знаходиться Звягельське городище – залишки стародавнього міста IX-XIII ст., що складаються з глибоких ровів і земляних насипів. У 50 км від міста розташований Городницький монастир, відомий ще із середини XVIв.